Project

MIKADO HORST

Eerste passiefhuisconcept voor de zorg op deze schaal én voor doelgroep

Op het voormalige Mikado-terrein in Horst bouwt Dichterbij een nieuwe woon- en leefomgeving voor zo’n 100 van haar cliënten. De zorginstelling ontwikkelt het project in eigen beheer en koos uiteindelijk Smeets Bouw om in het bouwteam zitting te nemen. Een omgeving waar onze bewoners fijn kunnen wonen en onze medewerkers prettig en efficiënt kunnen werken. Alles wat er wordt gebouwd, moet dat ondersteunen.

Hoewel de bestaande huisvesting – groepswoningen met kleine slaapkamers en een gemeenschappelijke woonkamer – nog niet echt was gedateerd, besloot Dichterbij toch tot sloop/nieuwbouw. In de nieuwbouw kan de zorg beter, efficiënter, en met minder personeel worden georganiseerd. Dat moet ook wel, want ook in deze regio nemen de personele uitdagingen toe.

In de plint van het eerste, L-vormige gebouw komt ruimte voor verschillende activiteiten, uiteenlopend van kaarten en muziek maken tot voetbal kijken en gewoon wat kletsen. Net wat bewoners en begeleiding leuk vinden. Boven op die plint komen twee verdiepingen met woningen. Het tweede gebouw, in U-vorm, bestaat uit drie lagen met appartementen. Alle woningen hebben een eigen badkamer en een grote woon-slaapkamer. Brede gangen in beide gebouwen nodigen uit tot ontmoeting.

De rol van Smeets Bouw reikt verder dan enkel uitvoering en regie. Zij adviseren en denken mee in het bouwteam en hebben zo gezamenlijk het globale schetsontwerp van Dichterbij uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Inclusief het installatietechnische en energetische ontwerp. De nieuwe huisvesting van Dichterbij wordt een van de eerste zorggebouwen in ons land op basis van een Passiefhuis-concept. Extreem goed geïsoleerd en zo gepositioneerd dat er maar heel beperkt hoeft te worden gekoeld en verwarmd.

Smeets Bouw heeft Sign Security Systems gevraagd mee te denken in het bouwteam. Dit is in het concept ontwerp en het Uitgangspuntendocument, toegesneden op de wensen en eisen van Dichterbij, vastgelegd.

Inmiddels is door Sign Security Systems de detail engineering afgerond en is de bouw al in een ver gevorderd stadium.

De verdiepingsvloeren zijn gestort in het werk, waarin de sprinklercups en de instort sprinklerleidingen en brandslanghaspel leidingen door Sign Security Systems op de juiste plaats worden aangebracht en mee ingestort in de vloer. Hierdoor is enkel de sprinkler zichtbaar in de onderliggende verdiepingen, alle andere installatiedelen niet.