Project

COOLTOREN

cooltoren

Een zee aan nieuwe woonruimte hartje Rotterdam. Ondergebracht in een landmark die helemaal aansluit bij het karakter van de stad. The CoolTower pronkt straks  154 meter hoog de lucht in en herbergt dan circa 282 appartementen.

De witte toren krijgt een opvallende middenkroon die de hoogte van andere woontorens in het centrum markeert. Een verrijking voor de skyline.

Het ontwerp is zo gemaakt dat bandramen bewoners alle ruimte geven om te genieten van het adembenemende uitzicht. Ook balkons verbinden tot op grote hoogte met buiten. De constructie maakt dit mogelijk: de kern van het casco draagt volledig, met outriggers die de vloeren ondersteunen voor extra stabiliteit.

Ballast Nedam verzorgt het project van tekenwerk tot turn-key oplevering. Daarbij is het ontwerp om meerdere redenen uitdagend. De toren kan bijvoorbeeld niet eenvoudig worden opgebouwd uit vooraf in elkaar gezette elementen. Vanwege de combinatie van verschillende materialen en gevelelementen moet alles op de bouwetages samengesteld worden. En daarbij voldoen aan hoge kwaliteitsnormen – bijvoorbeeld qua water- en windichtheid – mede ten  gevolge van de hoogte.

Spindler, dé Totaalinstallateur uit Rotterdam, heeft van Ballast Nedam de opdracht verkregen voor de technische installaties; van ontwerp tot en met realisatie. In een vroeg stadium heeft Spindler contact opgenomen met Sign Security Systems om mee te denken over de realisatie van de sprinklerinstallatie, waarvoor reeds een Uitgangspuntendocument was opgesteld; een sprinklerinstallatie conform de NFPA. 

In 2019 heeft Sign Security Systems van Spindler de opdracht verkregen voor het ontwerpen, leveren, installeren en inbedrijfstellen van deze sprinklerinstallatie, zowel in de woontoren als de aanpalende parkeergarage.

In samenspraak met Spindler heeft Sign Security Systems een eigen cup ontwikkeld, die  zeer kostenefficiënt  is t.o.v. bestaande marktproducten.

De verdiepingsvloeren worden gestort in het werk, waarin de sprinklercups en de instort sprinklerleidingen door Sign Security Systems op de juiste plaats worden aangebracht en mee ingestort in de vloer. Hierdoor is enkel de sprinkler zichtbaar in de onderliggende verdiepingen, alle andere installatiedelen niet.

Begin 2020 is gestart met de aanleg van de sprinklerinstallatie. Het gebouw zal is eind 2022 opgeleverd en in gebruik genomen, en de sprinklerinstallatie gecertificeerd.

Een impressie